Saatte 2.000 kilometre! Dünyanın en hızlı uçağı 2027’de göklere çıkacak
Dünya, Concorde’un 2003’te emekli olmasından bu yana neredeyse 20 yıldır ticari süpersonik yolculuk görmedi.
Ancak yeni, çevre dostu bir uçağın geliştirilmesiyle her şey değişmek üzere. ABD merkezli Boom Supersonic tarafından geliştirilen dünyanın en hızlı uçağı Overture, 2027’de göklerde olacak.
Firma, Overture’un XB-1 Baby Boom adı verilen küçültülmüş bir prototipin ilk uçuşuna doğru ilerlerken test sırasında “önemli kilometre taşlarını” tamamladığını söylüyor.
2026’da tanıtılacak
XB-1 Baby Boom testlerini geçerse Overture, uçağın 2027 yılındaki ilk uçuşundan ve 2029 yılındaki ticari yolcu uçuşlarından önce 2026 yılında piyasaya çıkacak.
Bu yılın başlarında XB-1 Baby Boom, uçuş hazırlıklarına devam etmek üzere Kaliforniya’daki Mojave Hava ve Uzay Limanı’na taşındı.
Şu anda geliştirme aşamasında olan Overture, fosil yakıtlar yerine sürdürülebilir ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ile çalışacak şekilde inşa edilecek.
En önemlisi Overture, sinir bozucu gürültüsüyle bilinen orijinal Concorde’dan daha sessiz bir “süpersonik patlamaya” sahip olacak.
Güncellenen tasarım, ölçeği ve sıcaklığı sabit tutacak ve aynı zamanda kanada monteli motorların boyut gereksinimlerini azaltacak dört motor içeriyor.
Boom, daha küçük motorların her birinin itme ihtiyacını azaltacağını söylüyor. Bu sayede uçak daha sessiz çalışabilecek.
Saatte 2 bin km hız
Overture, Concorde’un maksimum seyir hızı olan 2,04 Mach’tan (2,400 km/saat) daha düşük olan Mach 1,7’de (yaklaşık 2,000 km/saat) seyredecek.
Boom Supersonic’in XB-1’in tarihi ilk uçuşu, ilk uçağın ses hızından daha hızlı uçtuğu havalimanında gerçekleşecek.
Concorde ilk ticari uçuşlarını 1976’da yaptı ancak Air France Flight 4590’ın feci kazasının ardından Ekim 2003’te sonlandırıldı.
Concorde’un durdurulmasının diğer nedenleri arasında yüksek yakıt maliyetleri, gürültü karmaşası ve hız yerine daha düşük fiyatların tercih edilmesi yer alıyordu.
O tarihten bu yana hiçbir hükümet ya da üretici ses hızından daha hızlı gidebilen ticari bir uçak yapmayı başaramadı.
Overture uçağını fırlatmaya hazırlanan Boom Supersonic’in yöneticileri, artık kullanılan teknolojiler sayesinde süpersonik uçuşların daha az maliyetle ve daha sürdürülebilir bir şekilde yapılabileceğini söylüyor.
Seyahat süreleri
Peki Overture süpersonik uçağıyla bilinen uluslararası şehirlere ulaşmak ne kadar sürecek? Seyahat süreleri aşağıdaki şekilde kısaltılacaktır:
New York City’den Londra’ya:
Mevcut seyahat süresi:
yaklaşık 7 saat
Uvertür seyahat süresi:
3 saat 30 dakika
Los Angeles’tan Sidney’e:
Mevcut seyahat süresi:
yaklaşık 15 saat
Uvertür seyahat süresi:
8 saat
Tokyo’dan Seattle’a:
Mevcut seyahat süresi:
yaklaşık 9 saat
Overture seyahat son tarihi:
4 saat 30 dakika